Tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállási szabályok

2021. január 1-jétől módosulnak egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállási szabályok

A 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet tartalmazza a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott, a kormányrendelet mellékletében felsorolt fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás feltételeit.

A jótállás időtartamára vonatkozik az egyik legnagyobb változás. Az eddig egységesen 1 éves jótállási időt 2021-től értékhatártól függő sávos jótállás váltja fel az alábbiak szerint: 10.000 – 100.000 Ft közötti eladási ár esetén 1 év, 100.001 – 250.000 Ft közötti eladási ár esetén 2 év, 250.001 Ft eladási ár felett 3 év.

A jótállási határidő kezdő napja az a nap, amikor a fogyasztási cikket a fogyasztó részére átadják, vagy ha azt 6 hónapon belül a vállalkozó vagy megbízottja helyezi üzembe, akkor az üzembe helyezés napja.

Januártól a jótállási jegyet a vállalkozó elektronikus úton is átadhatja a fogyasztó részére, tartalmára megfelelően alkalmazni kell a nem elektronikusan átadott jótállási jegyre vonatkozó előírásokat. Az elektronikus jótállási jegy megküldhető a fogyasztónak közvetlenül és link formájában is rendelkezésére bocsátható. Utóbbi esetben azonban a vállalkozás a jótállási idő végéig nem szüntetheti meg a jótállási jegy letölthetőségét.

A kormányrendelet módosítása a korábbi rendelkezésekhez képest részletesebben tartalmazza a hibás fogyasztási cikk kijavítására, kicserélésére és a vételár visszatérítésére vonatkozó előírásokat.

Vélemény, hozzászólás?